Sällan har väl några blöjor dominerat nyhetsrubrikerna så kraftigt som i fallet Carema.
När det 2011 rapporterades att de anställda på ett äldreboende, drivet av företaget Carema som i sin tur ägdes av två riskkapitalbolag, vägde kissblöjor för att vara säkra på att de utnyttjats maximalt blev svaret en våg av offentlig avsky.
Snart kom andra versioner av sanningen. Men bilden hade fastnat. Och ordet ”riskkapitalist” fick en unken doft.
Men vilka är egentligen dessa riskkapitalister?
Och vad fyller de för funktion?
I journalisten Lotta Engzell-Larssons bok ”Finansfurstarna” får vi flera svar. Författaren koncentrerar sig på den svenska marknaden, från pionjärer som Skandia och Procuritas till aktörer som QT, Nordic capital och Altor.
Misslyckade affärer som Altors satsning på båtföretaget Nimbus (konkurs) blandas med lysande, exempelvis EQT:s köp av förlusttyngda Com Hem (sålt med mångdubbel vinst).
Egentligen är det märkligt att riskkapitalbolag bara funnits i Sverige i ett par decennier. De är ju själva kvintessensen av kapitalism.
Grundidén är att låna pengar för att tjäna pengar. Företaget bildar en fond där investerare satsar medel. Tillsammans med stora banklån bekostar de företagsköp. Effektivitetsarbetet inleds.
Räntan på lånen betalas av den ökade (det är tanken) vinsten. Därefter säljs företaget. Investerare och riskkapitalbolag får sina respektive vinster. Och konsulter får feta arvoden.
Den här översikten får läsaren i andra halvan av Engzell-Larssons bok. Författaren gör samma misstag som många ekonomijournalister före henne: Hon förutsätter att läsaren är en av de insatta och utestänger fler än hon bjuder in. Synd på så bra uppslag och på så fascinerande företagshistorier.
Riskkapitalbolag söker sig till alla branscher där det finns pengar. Om de generellt sett är framgångsrika är omöjligt att säga. Olika undersökningar ger olika bilder.
Men de tycks vara framgångsrika för ägarna och för jurister och konsulter. Lotta Engzell-Larsson förhåller sig milt skeptisk till branschens lovord om sin egen förträfflighet.
Men också till belackarnas glåpord. Ibland, menar hon, är ett företag helt enkelt dåligt skött. Ett riskkapitalbolag med kunskap om effektiviseringar kan vara en life-saver.
Eller, skulle man kunna invända, en bödel. Att bevara ett företag eller stycka upp det betyder i sig inget för riskkapitalisten, utan är bara medel för ett ekonomiskt mål. Vilket det möjligen är för alla större företag, med skillnaden att de förstnämnda är mer otåliga.
I takt med att antalet lovande investeringsobjekt minskar (Sverige är trots allt inte så stort) tvingas branschen bli mer introvert. Man säljer företag till varandra och inte längre med samma vinster.
Guldåren tycks vara över. Jag är själv inte en av dem som sörjer det. Vissa av dem må vara ”finansfurstar”, men de påminner mer om brats som vill göra snabba cash.